Last ned side (PDF) Legg til i mine artikler

Ledelinjer

Ledelinjer er en kjede av naturlige og/eller bygde elementer som skal gjøre det lett for svaksynte og blinde å finne frem, både innendørs og utendørs. Ledelinjenes elementer gir visuell og taktil informasjon som er lett å forståelig og gjenkjennbar for alle.

Ledelinjer kan være narturlige hvor det er bruk elementer fra omgivelsene (fortauskanter, vegger, rekkverk, håndlist eller skille mellom ulike materialer). De kan også være kunstig som taktile heller eller elementer som viser retning felt ned i bakken eller gulvet.  

De er en del av de arkitektoniske virkemidlene som brukes, og anbefales å integreres med andre estetiske og funksjonelle elementer i utformingen av uteområdene på campus.

  • De må utformes slik at de oppfattes å knytte sammen alle sentrale funksjoner på campus, eller i og rundt bygningsmassen, mellom bussstopp og inngang til bygninger, til drosjeholdeplasser eller fotgjengerfelt.
  • Gode ledelinjer tar i bruk kontraster mellom materialer.
  • De må være permanente og skille seg tydelig fra andre elementer.
  • Det skal være trygt å gå langs ledelinjer, og kjennemerker skal angi hvor man er og eventuelt varsle fare.

Rekkverk og håndlister

Rekkverk og håndlister er mye brukt i uteområder, og kan fungere som kontinuerlige ledelinjer. De er kjennemerker for blinde gjennom at de signaliserer start og slutt. Brukt på riktig måte er de et godt verktøy for å vise vei, for eksempel vil håndlister langs en ledende vegg signaliserer at veggen inngår som del av gangsonen (pass på at strekningen da er møbleringsfri).

For at de skal gi god veifinning er det viktig at rekkverket og håndlistene fører langt nok frem til et annet ledende element,  slik at det overlapper veien videre. Ikke minst bør de ha en utforming som gjør de gode å holde i.