Last ned side (PDF) Legg til i mine artikler

Tilgjengelig powerpoint

En powerpoint-presentasjon er av de aller mest brukte filformatene til deling av innhold fra presentasjoner og forelesninger. En powerpoint kan være fullstendig uleselig for en blind student, og den kan være like ubrukelig for alle som ser godt. Hva må til for at den skal være god for alle?

Presentasjoner er så mangtMeningene om bruk og utforming av powerpoint er omtrent like forskjellige som antall brukere.Alle har opplevd hvor lite motiverende en forelesning eller et foredrag er om lysarkene som flagrer over lerretet er propp fulle av tekst som er mer eller mindre uleselig på en fargerik bakgrunn, krydret med festlige animasjoner som du mente ville gi det faglige innholdet en nødvendig dytt.

De fleste forelesere og andre brukere av powerpoint er enige om formålet med dette verktøyet. En powerpoint skal illustrere og forsterke de viktigste punktene i en forelesning. Men tenk også på at en universelt utformet powerpoint skal utfordre tilhøreren gjennom å bruke flere formater samtidig, ikke bare tekst. Eksempler på dette er bruk av bilder og multimedia som en del av powerpointpresentasjonen. Det er kanskje opplagt, men likevel: Bruk av ulike presentasjonsmåter vil gi bedre læring for flere.

Universell utforming av powerpoint er å bruke teknikker  slik at innholdet blir tilgjengelig for alle. Det er også å variere innholdet i selve presentasjonen for å møte mangfoldet av lærestiler på best mulig måte.

God formidling ved hjelp av powerpoint og liknende presentasjonsverktøy er en kunst, og selve bruken av slike verktøy er beskrevet under fanen Undervisning og læring. Men bruk av powerpoint handler også om universell utforming av selve presentasjonen. Ved små enkle triks kan presentasjonen gi både god læring, og ha høy gjenbruksverdi når du deler den videre.

Last ned vår hurtigguide om universell utforming av powerpoint. Er du interessert i mer detaljer anbefaler vi boken til Morten Tollefsen om gode dokumenter, som du finner under ressurssiden under fanen IKT og Informasjon.

Huskeliste

  • Bruk stilsett slik at teksten ikke bare blir til bilder. Stilsett finner du under Hjem-menyen under oppsett. Er du riktig flink går du inn og endrer lysbildemalen under menyen Visning. Sjekk hva som er tekst ved å trykke på disposisjonsvisning. All tekst du da ser er tilgjengelig for alle.
  • Beskriv grafiske elementer der hvor de vises frem. Dette kan gjøre direkte på lysarket, men om plassen blir for dårlig bruk alternativ tekst. Dette gjør du ved å høyreklikke og formatere bildet. Gjør dette om innholdet har pedagogisk verdi eller er viktig for forståelsen av teksten. Husk at alternativ tekst skal skrive betydningen av et bilde, og ikke selve utseendet. Dersom et bilde kun er til illustrasjon og ikke har pedagogisk verdi gir du det bare en kort alt-tekst, eller ingen tekst.
  • Alle lysbilder må ha titler.
  • Skriv aldri på bilder eller andre illustrasjoner. Bruk ikke bilder eller mønster som bakgrunn.
  • Bruk gode kontraster. Svart eller mørk blå på hvit bakgrunn er det som flest vil ha nytte av.
  • Unngå blokkbokstaver, kursiv og understrekninger da det gir dårlig lesbarhet
  • Bruk fonter uten seriffer (arial, verdana, calibri)
  • Unngå mer enn 8 punkter på en side.
  • Ikke lag tekstbokser for å skrive inn mer tekst. Hold deg til stilark, eller legg til tekstbokser i lysbildemalen.
  • Ikke skriv fulle setninger med mindre det er sitater. En punktliste er - akkurat - en oppsummering.
  • Vær forstiktig med effekter.

Fremdeles nysgjerrig? Les vår guide til universelt utformet powerpoint som du finner som nedlastbar fil på denne siden.